Een Stapsgewijze Aanpak Voor Vve-verduurzaming

Duurzame Revolutie: Vve's Zetten De Toon In Amsterdam

 

Praat in de ledenvergadering van de Vv, E mee over maatregelen om uw appartementengebouw te laten verduurzamen. Vraag als Vv, E een energieadvies aan bij een erkend energieadviseur. Neem de maatregelen die u als Vv, E gaat nemen op in het meerjaren-onderhoudsplan. Maak een plan voor de financiering van de maatregelen.

 

De subsidies om huizen te verduurzamen zijn per 1 januari verhoogd. Dat is voor veel huiseigenaren welkom nieuws, want met de hard stijgende energieprijzen is je huis verduurzamen een verstandige investering. Toch kunnen een half miljoen appartementseigenaren nog onvoldoende stappen maken naar een groen energielabel. Deze appartementseigenaren zijn afhankelijk van de andere Vv, E-leden voor verduurzamingsmaatregelen en wegwerken van achterstallig onderhoud, omdat het gaat om de aanpak van de schil en de gemeenschappelijke delen van het wooncomplex.

 

Voor kleine Vv, E’s die bestaan uit minder dan 8 appartementen biedt de markt geen financieringsoplossingen. Daardoor lopen een half miljoen woningeigenaren verhoogde risico’s op energiearmoede en betalingsproblemen door stijgende energiekosten, maar ook op waardeverlies van de woning op langere termijn, omdat woningen met een rood label minder aantrekkelijk worden door noodzakelijke investeringen in verduurzaming.

 

Hierin zijn appartementseigenaren buiten beschouwing gelaten, omdat eigenaren afhankelijk zijn van andere Vv, E-leden en daarmee minder kansrijk zijn om energiebesparende maatregelen door te voeren. Om de afspraken uit het Klimaatakkoord na te komen is het van belang dat alle woningeigenaren goede mogelijkheden krijgen om te verduurzamen. Van belang is dus dat deze groep meer aandacht krijgt en betere mogelijkheden krijgt om te verduurzamen.

 

Op Weg Naar Groene Woningen: Vve's Als Voorbeeld In Amsterdam

 

Amsterdamse Vve's Klaar Voor Duurzame VeranderingAppartement Verduurzamen

De flat aan de Vrijheidslaan krijgt betere kozijnen (Foto: Frank Steenkamp). Huiseigenaren zijn massaal aan het isoleren geslagen. Maar voor flateigenaren is dat veel moeilijker. Zij moeten het eerst met tientallen andere eigenaren eens worden over een isolatieplan, en de financiering ervan. Vaak mislukt dat. Maar de Vv, E Vrijheidslaan, met 120 koopflats, kreeg het voor elkaar.

 

Van deze bijna 15. 000 woningen zitten er een paar duizend in een zeer kleine Vv, E, zoals een boven- en benedenwoning. Afspraken maken over groot onderhoud en verduurzaming hoeven daar niet moeilijk te zijn. Bij flats met 20 tot 30 woningen wordt het al ingewikkelder, maar met zo’n aantal lukt het nog wel eens om de koppen bij elkaar te steken en samen afspraken te maken.

 

Verduurzaming Van Vve's: Een Amsterdamse Aanpak

 

Een veertig jaar oud flatgebouw aan de Boerhaavelaan kreeg een prachtige aanbevolen om te lezen isolerende glaswand, en een jongere Vv, E uit de Asserstraat kreeg ramen en deuren met triple glas, plus enkele kleine verbeteringen. De bewoners zijn dik tevreden. Ze betalen nu wel wat meer aan de Vv, E, maar kregen er extra comfort voor terug, plus een flinke besparing op de energierekening.

 

Deze succesverhalen zijn best zeldzaam. Dat bleek op de Boerhaavelaan, bij een buurflat uit hetzelfde bouwjaar als het ‘glasgevelpaleis’. Ook daar is gesproken over betere isolatie, maar de bewoners vonden alle voorgelegde isolatieplannen te duur. De Vv, E is nu op zoek naar iets dat wél ‘haalbaar en betaalbaar’ is.

 

Intussen zijn we in Leiden tóch weer op een succes gestuit, bij een Vv, E die nog veel groter is. Het gaat om het grote flatgebouw aan de Vrijheidslaan – met ook adressen in de Lasserstraat. Die ‘club van 120’ is het zowaar eens geworden over vervanging van ramen en kozijnen.

 

Dit gebouw, met een grote bruidswinkel op de begane grond, bestaat uit hoge en lage blokken met deels inpandige balkons en deels gewone raampartijen. Het staat er pas sinds 2001 en was al redelijk geïsoleerd, inclusief klassiek dubbel glas. De meeste woningen hebben een energielabel B. Maar de Vv, E kampte met onderhoudsproblemen.

 

Een Stapsgewijze Aanpak Voor Vve-verduurzaming

 

Bij de bouw was er op de raamkozijnen beknibbeld. Die waren van verlijmde stroken vurenhout en moesten veertig jaar mee kunnen. Maar binnen vijftien jaar kregen de kozijnen van de buitenramen rotte plekken en lekkages. In 2016 kostte dat al 130. 000 euro aan reparatie en het Vv, E-bestuur vreesde oplopende kosten, bovenop het al geplande vijfjaarlijkse schilderwerk.

 

Duurzaam Wonen In Amsterdamse Vve'sDuurzaam Wonen In Amsterdamse Vve's

“Als we die kozijnen nou vervangen door kunststof, met verbeterd isolatieglas? Het geld kunnen we lenen bij het Warmtefonds. Dat kost wat, maar we zijn dan ook verlost van veel onderhoudskosten.” Ook viel er wat energiebesparing energielasten te verwachten. Bovendien kon de renovatie goed uitpakken voor de woningwaarde. Dit idee sloeg aan.

 

En uiteindelijk krijgen alle ramen HR++ glas en nieuwe ventilatieroosters zogeheten suskasten. De ramen in de buitengevel, die veel regen en wind vangen, krijgen ook nieuwe kunststof kozijnen, alle andere kozijnen blijven van hout. Bij de balkons aan de koudste kant van het gebouw komt zelfs extra isolerend triple glas.

 

In de aanloop naar de ledenvergadering had het bestuur minder prettig nieuws: door de onrust in de wereld waren de bouwkosten opgelopen. Dacht de Vv, E vijf maanden eerder 2,1 miljoen euro voor deze renovatie te moeten lenen, nu was dat opgelopen naar 2,5 miljoen. Ook de leenrente van het Warmtefonds begon op te lopen, maar het bestuur had die weten vast te zetten op 2,3 procent – wat achteraf erg gunstig is.

 

Vve's Op De Duurzame Route: Amsterdamse Inspanningen

 

Wat ook hielp was de nuchtere uitleg van het bestuur over de gevolgen van niks doen: steeds meer kosten voor reparaties, klachten over kou en vocht, en ook nog moeten sparen voor definitieve vervanging van de houten kozijnen. Niks doen kon dus een dure grap worden. Dan liever de zekere kosten van renovatie, was het motto.

 

Misschien gaf die truc uiteindelijk wel de doorslag. Even een mini-lesje economie. De lening bij het Warmtefonds moet in 20 jaar afgelost worden. En net als bij een hypotheek betaal je een vast annuïtair bedrag aan rente en aflossing. Wat deze Vv, E nu doet, is: de leden de eerste jaren iets te weinig laten betalen, maar dat bedrag wel elk jaar met 2,5 procent verhogen.

 

Verduurzaming Binnen Vve's: Amsterdamse Vooruitgang

 

Maar over de hele looptijd komt de Vv, E niks tekort. Zo werd de kostenstijging voor de leden beperkt. Bij een gemiddeld appartement ging de maandelijkse Vv, E-bijdrage van 236 naar 300 euro, een stijging met 64 euro. Zonder ‘spel met inflatie’ had het ruim honderd euro omhoog gemoeten. Die klap is dus gedempt.

 

Amsterdamse Vve's Op Weg Naar VerduurzamingAmsterdamse Vve's: Een Groene Toekomst Tegemoet

Zulke bedragen kunnen mensen de stuipen op het lijf jagen, maar het Vv, E-bestuur heeft de leden ervan kunnen overtuigen dat het dankzij de inflatie betaalbaar blijft. Nu zelfs veel pensioenen met 8 procent verhoogd worden, lijkt die verwachting niet overdreven. De verbetering van de isolatie op de Vrijheidslaan en de Asserstraat is intussen begonnen.

 

De bewoners profiteren van de voordelige lening van het Warmtefonds, met 2,3% rente. Andere Vv, E’s, die nu nog met isolatieplannen bezig zijn, krijgen het moeilijker. Want de rente van het Warmtefonds is intussen bijna verdubbeld tot boven de 4 procent. Zo lang de energieprijzen hoog blijven, zijn er genoeg redenen om door te pakken.

 

Voor grote Vv, E’s in oudere gebouwen, zoals flatgebouwen uit de jaren zestig of zeventig, blijkt verduurzaming daarom heel lastig. Zij moeten grotere stappen zetten en hebben vaak juist amper financiële reserves. Bovendien kennen deze oudere flats vaak een grotere groep bewoners met een vrij laag inkomen. Hoe moeten zij mee in de verduurzaming? Daarover meer in volgende afleveringen van deze serie.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Comments on “Een Stapsgewijze Aanpak Voor Vve-verduurzaming”

Leave a Reply

Gravatar